Njoftime për Shtyp

Prokuroria e Përgjithshme akuzon deputetin Armando Prenga për 3 vepra penale

Prokuroria e Përgjithshme ka përfunduar hetimet dhe ka ngritur 3 akuza për shtetasin Armando Prenga, me funksion “deputet”, i cili aktualisht gjendet nën masën e sigurisë “arrest në shtëpi”, caktuar nga Gjykata e Lartë.

Në bazë të hetimeve, të nisura në dt. 05.09.2015, Prokuroria e Përgjithshme e akuzon shtetasin Armando Prenga për veprat penale, si më poshtë:

1. “Mbajtja pa leje e armëve luftarake”, në ambjente publike, e parashikuar nga neni 278/5 Kodit Penal,
2. “Plagosja e lehtë me dashje” e shtetasve Gjok Cali, Tom Cali dhe Nikoll Cali, e parashikuar 3 (tre) herë nga neni 89 i Kodit Penal,
3. “Kanosja” e shtetasve Tom Cali, Nikoll Cali, Gjergj Cali dhe Francesk Cali, e parashikuar 4 (katër) herë nga neni 84 i Kodit Penal.

Nga hetimet rezulton se, më datë 04.09.2015, rreth orës 2230’, personi nën hetim Armando Prenga, ka shkuar tek lokali i shtetasit Gjok Cali, ndodhur në Lagunën e Patokut, dhe tek ura e lokalit ka kontaktuar me djalin e tij Dorian Cali dhe nipin Julian Cali, me të cilët ka debatuar. Shtetasi Dorian Cali ka njoftuar për këtë ngjarje, nëpërmjet telefonit, babain e tij Gjok Cali. Shtetasi Gjok Cali është nisur menjëherë në drejtim të lokalit me automjetin e tij. Gjatë rrugës, ai është përballur në vendin e quajtur Fushë Kuqe me shtetasin Armando Prenga, i cili po udhëtonte me automjet bashkë me shtetasit Luigj Skura, Gazmir Jushi dhe Gjon Prenga. Në këtë moment, shtetasit Gjok Cali e Armando Prenga kanë ndaluar automjetet dhe shtetasi Gjok Cali i ka kërkuar shpjegime për ngjarjen e ndodhur me të birin pak më parë.
Më pas, ata janë konfliktuar mes tyre dhe personi nën hetim Armando Prenga ka nxjerrë pistoletën, dhe e ka goditur shtetasin Gjok Cali në kokë me qytën e saj, duke i shkaktuar dëmtime që sipas Aktit të Ekspertimit mjeko-ligjor nr.1632, datë 09.09.2015, klasifikohen si plagosje e lehtë.  

Për këtë ngjarje shtetasi Gjok Cali, në orën 2340’, ka njoftuar sallën e komunikimit të Komisariatit të Policisë Kurbin se, “tek lokali i Çalëve në Patok është goditur me pistoletë nga deputeti Armando Prenga”. Pas marrjes së këtij njoftimi, grupi i drejtimit të Komisariatit të Policisë Kurbin ka shkuar në lokalin e shtetasit Gjok Cali dhe ka marre kontakt me të, duke i kërkuar të paraqitej në komisariat për të bërë kallëzim penal sipas ligjit dhe dhënë shpjegime për ngjarjen.

Në këto rrethana, shtetasi Gjok Cali, bashkë me vëllezërit e tij Tom Cali e Nikoll Cali dhe të afërmin Gjergj Cali, janë nisur me automjetin e tij “Mercedes – Benz”, me ngjyrë gri, me targa LA7227A, për në Komisariatin e Policisë Kurbin. Ata janë shoqëruar edhe nga shtetasi Francesk Cali, nipi i Gjokës, me një automjet tjetër të tipit “BMË”. 

Me të mbërritur në Komisariatin e Policisë Kurbin, shtetasi Gjok Cali ka hyrë brenda ambjenteve të tij për të bërë kallëzim penal, ndërsa shtetasit që e shoqëronin kanë qëndruar në pritje të tij, jashtë ambjenteve te këtij Komisariati. Në këto momente, para Komisariatit të Policise ka mbërritur personi nën hetim Armando Prenga, i shoqëruar nga vëllai i tij Edmond Prenga, shtetasi Gazmir Jushi dhe disa persona të tjerë. Personi nën hetim Armando Prenga mbante në dorë një pistoletë dhe menjëherë ju është drejtuar shtetasve Tom Cali, Nikoll Cali, Gjergj Cali dhe Francesk Cali duke ju thënë: “Do t’ju qisim faret si fis”. Pas këtij momenti dy grupet kanë filluar të konfliktohen fizikisht me njëri tjetrin. Sipas deklarimeve të personave të pranishëm në vendngjarje, personi nën hetim Armando Prenga ka shtënë disa herë me një armë zjarri të tipit pistoletë. Në vendngjarje rezulton se është qëlluar dhe me armë zjarri automatikë.

Nga të shtënat me armë zjarri në vendngjarje, kanë pësuar dëmtime në këmbë shtetasit Tom Cali dhe Nikoll Cali. Sipas Aktit të Ek spertimit mjeko-ligjor, datë 09.09.2015 shtetasi Tom Cali ka një plagë me armë zjarri, depërtuese në kërcirin e djathtë, e konsideruar nga akti ekspertimit si plagosje e lehtë. Sipas Akt Ekspertimit mjeko-ligjor datë 09.09.2015, shtetasi Nikoll Cali ka një plagë me armë zjarri tejshpuese në kërcirin e djathtë, e konsideruar nga akti ekspertimit si plagosje e lehtë.

Nga provat e administruara deri tani rezulton se gjatë konfliktit para Komisariatit të Policisë Kurbin në orët e vona të datës 04.05.2015, personi nën hetim Armando Prenga ka mbajtur dhe përdorur një armë zjarri luftarake, të tipit pistoletë. Kjo armë zjarri, nga përfundimet e Aktit të Ekspertimit datë 05.09.2015, rezulton të jetë e ndryshme nga ajo për të cilën personi nën hetim Armando Prenga është paisur me leje nga organet e kompetente.

Shtetasit Gjok Cali, Tom Cali dhe Nikoll Cali, bazuar në përcaktimet e nenit 284 të Kodit të Procedurës Penale, kanë shprehur vullnetin e tyre para oficerit të policisë gjyqësore që të procedohet penalisht personi nën hetim Armando Prenga për plagosjet e lehta që u ka shkaktuar atyre, për veprën penale të plagosjes së lehtë me dashje, parashikuar nga neni 89 i Kodit Penal.

Përsa më sipër, me veprimin e tij të mbajtjes pa leje dhe përdorimit të armës së zjarri tip pistoletë, armë kjo tjetër nga ajo me nr. xxxx598 për të cilin është pajisur me leje nga organet kompetente, gjatë konfliktit të ndodhur në mjedisin publik para Komisaraitit të Policisë Kurbin, personi nën hetim Armando Prenga ka konsumuar elementët e veprës penale “Mbajtja pa leje e armëve luftarake”, në ambjente publike, e parashikuar nga neni 278/5 Kodit Penal.
Me veprimin e tij duke goditur me qytën e pistoletës në kokë dhe dëmtuar shtetasin Gjok Cali, personi nën hetim Armando Prenga ka konsumuar elementët e veprës penale “Plagosje e lehtë me dashje”, e parashikuar nga neni 89 i Kodit Penal.

Me veprimin e tij duke qëlluar me pistoletën pa leje në ambjentet para Komisariatit të Policisë Kurbin dhe duke dëmtuar në kërcirin e djathtë shtetasin Tom Cali, personi nën hetim Armando Prenga ka konsumuar elementët e veprës penale “Plagosje e lehtë me dashje”, e parashikuar nga neni 89 i Kodit Penal.

Me veprimin e tij duke qëlluar me pistoletën pa leje në ambjentet para Komisariatit të Policisë Kurbin dhe duke dëmtuar në kërcirin e djathtë shtetasin Nikoll Cali, personi nën hetim Armando Prenga ka konsumuar elementët e veprës penale “Plagosje e lehtë me dashje”, e parashikuar nga neni 89 i Kodit Penal.

Me veprimin  e tij të nxjerrjes dhe drejtimit të armës ndaj shtetasve Tom Cali, Nikoll Cali, Gjergj Cali dhe Francesk Cali para Komisariatit të Policisë Kurbin, duke deklaruar “Do t’ju qisim faret si fis”, personi nën hetim Armando Prenga ka konsumuar edhe elementët e veprës penale të “Kanosjes”, e parashikuar nga nenet 84 i Kodit Penal.